Coen Winkelman werkt sinds 1972 als logopedist met oudere kinderen, adolescenten en volwassenen. Hij hanteert het vak vanuit verschillende invalshoeken: als paramedicus, trainer voor het bedrijfsleven, docent aan de HBO-beroepsopleiding Logopedie en als auteur. De laatste jaren ook als columnist om te benadrukken dat rigide regelgeving van de Zorgverzekeringen niet in het belang is van de cliënt. Tijdrovende probleemgerichte tests en invullijsten leveren onvolledige diagnoses.“Ik werk met oplossingsgerichte opdrachten om de leerbaarheid te testen. Na de eerste sessie weet de cliënt wat de essentie is van zijn symptomen en welke nieuwe skills aan kunnen slaan. Tests zijn secundair”

Binnen het uitgebreide logopedische domein houdt hij zich bezig met training in verstaanbaarheid, uitspraakverbetering, presenteren en spreekstress. Zijn therapeutische specialisaties betreffen stotteren, broddelen en stemproblemen.

Verandering van spreekgedrag kan ingrijpend zijn voor de impact van iemands functioneren en zelfbeeld. Na  een lange carrière als practitioner, docent en trainer van (spreek)gedrag werkt hij vanuit een brede kijk op de beperkt  beschikbare theoretische 'evidence' en met vooral 'practice based' strategieën, gericht op wat voor de individuele cliënt nodig is voor blijvende spraakverbetering. Hij put uit een schatkist aan therapeutische mogelijkheden op het gebied van spreek- en ademtechnische, psychologische en didactische veranderstrategieën.