Stilstaan op de roltrap

In de metro van Moskou, Parijs, op internationale vliegvelden en op vele andere plaatsen heeft men het begrepen: op een roltrap kun je ook traplopen. Wie de hoge treden snel bestijgt, kan een gevoel van vliegen nauwelijks onderdrukken, met enige fantasie zweef je naar boven.

In Nederland staat de helft van de roltrappers stil en ergert de andere helft zich daaraan, vooral als je je overstapverbinding van trein of metro wilt halen. Het overkomt mij bijna dagelijks. 's Avonds weer naar de fitness om lekker te bewegen, maar stilstaan op de roltrap. Is dat omdat je wilt uitrusten van je ontbijt of na je werk even een verzetje wilt? Of een korte meditatie misschien? Omdat je een gevoel van `gratis vervoer' krijgt?

Stilstaan in een file wordt als ergerlijk ervaren, maar op de roltrap kiezen we zelf voor een stilstaande file. Staanplaatsen in de trein zijn vreselijk, maar staan op de roltrap is kicken.

En het is zo simpel: rechts mediteren en links laten passeren. Een kleine investering op de stations in bordjes `links lopen - rechts staan', zoals in veel landen gebruikelijk is, kan de doorstroming op drukke stations aanzienlijk verbeteren en veel ergernis voorkomen.

Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.